Deprecated: Return type of Ai1wm_Recursive_Directory_Iterator::hasChildren($allow_links = true) should either be compatible with RecursiveDirectoryIterator::hasChildren(bool $allowLinks = false): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol19/ju/16uw31kp6k85dxt/tajgaproduktion.se/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-wp-migration/lib/vendor/servmask/iterator/class-ai1wm-recursive-directory-iterator.php on line 61

Deprecated: Return type of Ai1wm_Recursive_Directory_Iterator::rewind() should either be compatible with FilesystemIterator::rewind(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol19/ju/16uw31kp6k85dxt/tajgaproduktion.se/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-wp-migration/lib/vendor/servmask/iterator/class-ai1wm-recursive-directory-iterator.php on line 39

Deprecated: Return type of Ai1wm_Recursive_Directory_Iterator::next() should either be compatible with DirectoryIterator::next(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol19/ju/16uw31kp6k85dxt/tajgaproduktion.se/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-wp-migration/lib/vendor/servmask/iterator/class-ai1wm-recursive-directory-iterator.php on line 46

Deprecated: Return type of Ai1wm_Recursive_Extension_Filter::getChildren() should either be compatible with RecursiveFilterIterator::getChildren(): ?RecursiveFilterIterator, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol19/ju/16uw31kp6k85dxt/tajgaproduktion.se/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-wp-migration/lib/vendor/servmask/filter/class-ai1wm-recursive-extension-filter.php on line 51

Deprecated: Return type of Ai1wm_Recursive_Extension_Filter::accept() should either be compatible with FilterIterator::accept(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol19/ju/16uw31kp6k85dxt/tajgaproduktion.se/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-wp-migration/lib/vendor/servmask/filter/class-ai1wm-recursive-extension-filter.php on line 41

Deprecated: Return type of Ai1wm_Recursive_Exclude_Filter::getChildren() should either be compatible with RecursiveFilterIterator::getChildren(): ?RecursiveFilterIterator, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol19/ju/16uw31kp6k85dxt/tajgaproduktion.se/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-wp-migration/lib/vendor/servmask/filter/class-ai1wm-recursive-exclude-filter.php on line 57

Deprecated: Return type of Ai1wm_Recursive_Exclude_Filter::accept() should either be compatible with FilterIterator::accept(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol19/ju/16uw31kp6k85dxt/tajgaproduktion.se/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-wp-migration/lib/vendor/servmask/filter/class-ai1wm-recursive-exclude-filter.php on line 41
Tajga

Vilken videospelare ska jag välja till mitt företag?

15 mars 2017En kommentar


Världen över tittar vi mer och mer på rörligt innehåll online. Vi konsumerar mer än 100 miljoner timmar på Facebook-video varje dag. Totalt sett når YouTube, även om man bara räknar mobila enheter, ut till flera personer i åldrarna 18-49 än något annat kabel-tv nät i USA.

Sett till daglig räckvidd är det bara SVT och TV4 som når fler tittare en genomsnittlig dag i Sverige. Det finns huvudsakligen tre giganter för att publicera video: YouTube, Vimeo och Facebook. Vilken man ska välja beror på vad man vill nå, vilka styrkor man redan har och vad man prioriterar. I det här inlägget går vi igenom var och en – klargör skillnader och likheter.

Youtube, världens största videospelare

YouTube är själva motorvägen för att publicera video, oavsett innehåll. Detta beror på storleken, själva mängden av innehåll och användarna attraherar tittare. Samt att filmerna är sökbara – dels genom Google (som äger YouTube) och att YouTube själv är världens andra största sökmotor efter Google. Människor söker helt enkelt direkt med YouTubes sökfunktion.

Google har har anklagats att prioritera YouTube i sökresultatet. Oavsett om det är sant eller inte eller vad utfallet blev så rankar ofta YouTube-filmer högt i sökresultatet.

Generellt har YouTube en något yngre målgrupp men det är viktigt att inte stirra sig blind då detta beror på innehållet. Alltså helt enkelt olika typer av innehåll genererar olika typer av målgrupper. Föreställ dig YouTube som ett kanalnätverk med massvis av olika innehåll som attraherar olika målgrupper beroende på typ av innehåll. Men samtidigt är det en sökmotor och ett publiceringsverktyg snarare än att det är en tv-kanal.

Syftet med YouTube är att precis alla ska kunna använda tjänsten därför finns otroligt mycket material på sajten. För YouTube innebär detta en enorm kostnad, därför komprimerar YouTube filmerna, detta innebär att kvaliteten blir sämre än till exempel Vimeo.

Men man måste ha i åtanke att på samma gång om YouTube vill prioritera att göra en bra och lättanvänd filmspelare så vill de helst att man kikar på klippen på just YouTube. Därför kan det bli svårt att bli av med vissa tekniska element även när du bäddat in filmerna på din webbplats.

Det antagligen viktigaste att förstå om YouTube är att det är en långsiktig kanal som bygger på prenumeranter, sök och ett gradvis ökat förtroende över tid. Därför är det viktigt att tidigt ha en tanke om hur du ska använda YouTube långsiktigt.

Vimeo, för filmskaparna

Vimeo är filmspelaren för och av filmskaparna, det är en stilren spelare som visar fantastisk film-kvalitet. Det finns sparsamt med annonser istället finansieras Vimeo av sin plus-tjänst som främst vänder sig till professionella och semiprofessionella användare. Detta visas i flera användbara funktioner, t.ex. att man enkelt kan lösenordsskydda filmerna, göra filmer nedladdningsbara och gör du en uppdaterad funktion av filmen så kan du ersätta den gamla versionen.

Egentligen är Vimeo snarare en slags databas och showreel för filmskapare. När man kollar på en film på Vimeo är det tänkt att man ska se just den filmen, inget annat ska distrahera dig. Det finns en stor fördel med inbäddade filmer från Vimeo, dels den fantastiska kvaliteten men också att man enkelt kan ta bort element som är svåra eller man helt enkelt inte kan ta bort i YouTubes filmvisare.

Vimeo fungerar sällan bra i Googles sökresultat, den egna sökfunktionen fungerar riktigt dåligt och relaterade klipp finns inte. Vimeo driver inte tittare på samma vis som YouTube och har inte alls samma användarbas. Vilket kommer innebära färre prenumeranter och generellt färre tittare. Men tittarena får en bättre upplevelse.

Gör du en längre film i hög kvalitet både vad gäller berättande och teknisk kvalitet kan Vimeo vara en utmärkt plattform för dina filmer.

Facebook-filmer

På Facebook konsumeras mer än 100 miljoner timmar video varje dag. Den stora fördelen med direkt ladda upp sina filmer på företagets Facebook-sida är att man kan nå ut till sina existerande kunder tämligen omedelbart rakt i nyhetsflödet. Det är även väldigt lätt att direkt annonsera för att nå fler kunder.

Någon man numera alltid måste ha i beräkningen är att företags Facebook-sidor inte längre går att lita på vad gäller att nå fanbasen, för att få god effekt måste man i regel använda sig av annonser även om både idén och produktionen håller hög klass. För att skapa en struktur och driva fler tittare kan du på din Facebook-sida skapa spellistor och sortera i ämneskategorier.

Även om den möjligheten finns är den stora nackdelen med Facebook-filmer att de generellt inte är sökbara, de genererar alltså inte trafik över tid som YouTube och de är svåra att hänvisa till (även om man numera exempelvis kan bädda in sina Facebook-filmer på sin webbplats).

Att publicera film på Facebook är generellt mest för den som redan har ett starkt engagemang på sin existerande Facebook-sida. Har du en fantastisk idé, ett redan starkt engagemang både kring ditt varumärke och på din Facebook-sida samt en annonsbudget kan i vissa fall Facebook vara din primära plattform för din film-kampanj.

Sammanfattning
Det finns för och nackdelar med alla filmspelare. Det viktiga är att ha kunskap om var och en för att förstå hur man ska få ut mest av sin film-satsning. Även om du redan jobbar löpande med filmer som en del i din marknadsföring är det viktigt att stanna upp och ifrågasätta hur du gör detta och om det görs på rätt vis för att nå dina mål.

Grovt sammanfattat kan man se det så här: vill du ha så bra kvalitet som möjligt, välj Vimeo, vill du nå så många som möjligt – välj YouTube. Och har du redan en stark användarbas – välj Facebook för att publicera film. Detta är inte alls hela sanningen men det är en början för att förstå hur man bäst når sina kunder genom rörligt material.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta*

*


 1. Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /www/webvol19/ju/16uw31kp6k85dxt/tajgaproduktion.se/public_html/wp-content/themes/Tajga/functions.php on line 483


  Warning: Undefined variable $comment_ID in /www/webvol19/ju/16uw31kp6k85dxt/tajgaproduktion.se/public_html/wp-content/themes/Tajga/functions.php on line 487
  Tommie

  Facebook har dessutom den snyggaste inbäddade spelaren när man kör klipp på egen sajt. Minimalistisk och icke-störande.

  12:27 -
  Warning: Undefined variable $comment_date in /www/webvol19/ju/16uw31kp6k85dxt/tajgaproduktion.se/public_html/wp-content/themes/Tajga/functions.php on line 490
  28 mars, 2017