Rörligt innehåll har som du vet fullkomligt exploderat på framför allt Facebook och Instagram.
Det är helt enkelt så att dessa aktörer vill ta upp kampen om de grova annonspengar som är kopplat till rörligt innehåll. Som idag till stor del läggs på traditionell tv men även YouTube.
Nästan 8 av 10 (78 %) i befolkningen använder internet i mobilen. I åldrarna upp till 45 år är det mer än 95 procent som använder internet i mobilen, men sedan sjunker användningen kraftigt med stigande ålder (från Svenskarna och Internet 2016).
Men liten skärm och möjlighet att scrolla eller ta sig vidare till nästa intressanta klick i flödet, hur gör man videoproduktion för mobilskärmar?
Börja starkt. Tittaren bläddrar igenom sitt flöde, rörligt material tvingar din presumptive kund att stanna upp och fokusera på en sak, detta är en av de stora fördelarna med rörligt innehåll på Facebook och Instagram.
Men kunden är ständigt redo att scrolla vidare till nästa rolighet. Därför måste du fort engagera tittaren.
98 % av allt innehåll på Facebook och Instagram konsumeras utan påslaget ljud. Det har börjat bli en slags webbstandard att ljudet måste aktiveras av besökaren. Tittaren kan också vara i en miljö utan hörlurar där hen inte har tillgång till sina hörlurar eller befinner sig i en bullrig miljö.
Har du möjlighet att specialanpassa innehåll för Facebook och Instagram, gör det – annars riskerar du att missa många kunder.
Tänk kvadratiskt. Telefonens skärm är liten, avstå brett format och nyttja hela skärmens yta.
Lägg resurser på grafik. På grund av att så många ej använder ljudet så behöver du använda text i bild för att berätta. Detta ställer höga grav på det grafiska arbetet och typografin, men även självklart hur berättandet utförs. För Best Practise i Sverige, titta på hur KIT och Dagens Nyheter jobbar.
Kommentera